Thursday, 24 April 2014

Homeschool Dzayd : Cutting skills and pre writing skills



Ahdik tu macam real je kan ahaks. Pernah terbaca pasal siblings yang ada adik beradik Autism. Sebaiknya apa saja aktiviti, includes other siblings sekali.  Tak kisahlah bila di rumah or di luar. Since ahdik pun dah besar, 2tahun 4 bulan, dah boleh duduk diam kat kerusi and dengar instructions, so bila ahbang kena belajar, I akan letakkan ahdik di sebelah. Tapi kena remind him jangan kacau ahbang, and vice versa.

Semalam buat cutting .. using scissors. Ahdik still tak pandai pegang gunting lagi, cuma I nak biasakan dia . Pencil pun sama, kadang-kadang pandai pegang , kadang-kadang tak ... macam semalam, I just bagi a pencil and a book, nak conteng ke , nak ikut menulis ke, tak apa .. at least sehari mesti at least 5 minutes pegang pencil tu.

No comments:

Post a Comment