Wednesday, 23 April 2014

Matematik - BBM (bekas telur)



Dzai buat his math exercise today. Bukan homework. rasanya under KSSR ni tak ada homework unless hari yang dia tak ke sekolah, kena bawak balik buat at home. For latihan math , I gunakan syllabus kindergarten. Simple addition , tu pun Dzai masih blur. Well, namanya pun learning difficulties kan, walaupun senang untuk kanak2 his age but agak susah for him. So as a mother , untuk menolong dia, I need to try few steps, cara yang lain2 untuk mengajar dia.

Salah satu cara yang Dzai suka and I pun suka sebab very straight forward, adalah penggunaan bekas telur ni. Letakkan tanda tambah dan equals menggunakan sticker, gunakan any object or material yang senang dipegang, mcm dalam gambar, Dzai menggunakan beads. 

Alhamdulillah, dapat dia selesaikan 3 mukasurat hari ini, operasi tambah tak lebih dari 10.

No comments:

Post a Comment