Friday, 30 May 2014

Aktiviti Cuti Sekolah @290514


Hari ini Khamis 290514, ahbang dapat buat banyak activities without or can I say, minimal gangguan from ahdik since Dzayd selsema today and tak berapa nak aktif macam biasa.  Kalau tak jangan haraplah tak ada tangan kecik menyibuk situ.

Acitvity No 1 - pagi
Manipulative and cognitive
Logico Primo from Magic English. Dzai mmg enjoy buat benda ni.  Macam-macam topik ada, He choose Zoo today. Cukuplah buat 5 helai which is dalam masa 5 minutes. Then sambung Activity No 2 , iaitu tengok CD Magic English untuk topik 'Hello'.

Activity No 3 - pm
English reading. This set ada macam2. So tadi baca for phonics , Alphabet i spy which Dzayd pun join and dia suka sangat and 1 reading book. 

Activity No 4 - pm
Art & Craft
Buat colourful clouds. Yep there is no colourful clouds but tu nak melatih imagination my son.  Menggunakan cotton ball, digam diatas drawing block and coloured with finger painting.  i selalu cakap art and craft is the best sensory activities, sebabnya contoh aktiviti tadi menggunakan finnger paint directly to kulit. Dulu Dzai tak suka semua ni sebab dia tak suka messy. And tanda dia ada masalah sensory but now alhamdulillah, he wouldnt mind letting his fingers / hands kotor dah. 

Activity No 5 - pm
Drawings. One of his fave. 

Activity No 6 - pm
Math activity.

nampak banyak kan aktiviti yang Dzai buat, but actually each activity I cuma limitkan paling lama 15 to 20 minutes, and paling kejap 5 minutes. Yang penting, Dzai knows that he needs to sit and complete his task on the table. Alhamdulillah, part nak kena paksa duduk or nak kena buat deal dah tak ada. Yang penting I need to find activities or task yang menarik perhatian dia. 

Esok kena fikir lain lak. ahaks

Thursday, 29 May 2014

Aktiviti cuti sekolah @ 280514



Cuti sekolah baru saja start semalam kan but I dah dengar complaints such as 'i am bored', 'kita nak buat apa nih', 'saya nak buat cookies' and the list go on and on and on.

So these is what we do semalam. Simple activities dan yang penting melibatkan Dzayd sekali.

Activity No 1- pagi
Manipulative and Cognitive
Lego always the best 'tools' in learning. Sebabnya its colourful, boleh saja nak bentukkan apa2 mengikut imaginasi dan kreativiti anak2 and kita boleh gunakan dengan pelbagai cara. So game semalam bukan pasal building anything. It just a simple game on colours and counting.  I mintak kiddos berikan lego mengikut size (kecil atau besar), warna dan juga mengikut jumlah cikgu mummy nak.  For Dzai memang tak ada masalah dalam mengenal warna dan numbers cuma dia ada masalah dalam concentration dan focus.  Jika instruction sekali dua mudahlah dia fahami, but masuk instruction untuk yang keempat , kelima dan berbeza permintaan, dia dah confused. For Dzayd pulak, simple counting 1 to 3 alhamdulillah dia tau and few colours dia kenal. 

Activity No 2 - noon
Arts and Craft 
Membuat teddy bear menggunakan coloured paper, paper plate, etc

Activity No 3 - pm
Disebabkan ahbang sibuk nak buat cookies, sugar cookies it is. Just a simple recipe cilok from buku masakan for kids.  Yang penting, he enjoyed the whole process. Dari menyukat bahan2, gaulkan ingredients sampailah uli semua dia buat. And he wants 'big giant cookies'. memang besar lah jadinya.  Its a good sensory activity too ... untuk biasakan rangsangan anak dengan menguli tepung, gula etc ... 

Activity No 4 - pm
Nampak macam perang je kan. Memang pun. Merajuk ahbang sebab si adik kacau his works.  Masa ni nak buat 3D puxxle, flower shop. as usual si kecik ada his own mind nak buat benda and Dzai pulak kena ikut step by step, instructions yang ada. So amukan terjadi, satu apa pun tak boleh buat. 

The end for 1st day of school holiday.