Thursday, 29 May 2014

Aktiviti cuti sekolah @ 280514



Cuti sekolah baru saja start semalam kan but I dah dengar complaints such as 'i am bored', 'kita nak buat apa nih', 'saya nak buat cookies' and the list go on and on and on.

So these is what we do semalam. Simple activities dan yang penting melibatkan Dzayd sekali.

Activity No 1- pagi
Manipulative and Cognitive
Lego always the best 'tools' in learning. Sebabnya its colourful, boleh saja nak bentukkan apa2 mengikut imaginasi dan kreativiti anak2 and kita boleh gunakan dengan pelbagai cara. So game semalam bukan pasal building anything. It just a simple game on colours and counting.  I mintak kiddos berikan lego mengikut size (kecil atau besar), warna dan juga mengikut jumlah cikgu mummy nak.  For Dzai memang tak ada masalah dalam mengenal warna dan numbers cuma dia ada masalah dalam concentration dan focus.  Jika instruction sekali dua mudahlah dia fahami, but masuk instruction untuk yang keempat , kelima dan berbeza permintaan, dia dah confused. For Dzayd pulak, simple counting 1 to 3 alhamdulillah dia tau and few colours dia kenal. 

Activity No 2 - noon
Arts and Craft 
Membuat teddy bear menggunakan coloured paper, paper plate, etc

Activity No 3 - pm
Disebabkan ahbang sibuk nak buat cookies, sugar cookies it is. Just a simple recipe cilok from buku masakan for kids.  Yang penting, he enjoyed the whole process. Dari menyukat bahan2, gaulkan ingredients sampailah uli semua dia buat. And he wants 'big giant cookies'. memang besar lah jadinya.  Its a good sensory activity too ... untuk biasakan rangsangan anak dengan menguli tepung, gula etc ... 

Activity No 4 - pm
Nampak macam perang je kan. Memang pun. Merajuk ahbang sebab si adik kacau his works.  Masa ni nak buat 3D puxxle, flower shop. as usual si kecik ada his own mind nak buat benda and Dzai pulak kena ikut step by step, instructions yang ada. So amukan terjadi, satu apa pun tak boleh buat. 

The end for 1st day of school holiday.

No comments:

Post a Comment