Friday, 30 May 2014

Aktiviti Cuti Sekolah @290514


Hari ini Khamis 290514, ahbang dapat buat banyak activities without or can I say, minimal gangguan from ahdik since Dzayd selsema today and tak berapa nak aktif macam biasa.  Kalau tak jangan haraplah tak ada tangan kecik menyibuk situ.

Acitvity No 1 - pagi
Manipulative and cognitive
Logico Primo from Magic English. Dzai mmg enjoy buat benda ni.  Macam-macam topik ada, He choose Zoo today. Cukuplah buat 5 helai which is dalam masa 5 minutes. Then sambung Activity No 2 , iaitu tengok CD Magic English untuk topik 'Hello'.

Activity No 3 - pm
English reading. This set ada macam2. So tadi baca for phonics , Alphabet i spy which Dzayd pun join and dia suka sangat and 1 reading book. 

Activity No 4 - pm
Art & Craft
Buat colourful clouds. Yep there is no colourful clouds but tu nak melatih imagination my son.  Menggunakan cotton ball, digam diatas drawing block and coloured with finger painting.  i selalu cakap art and craft is the best sensory activities, sebabnya contoh aktiviti tadi menggunakan finnger paint directly to kulit. Dulu Dzai tak suka semua ni sebab dia tak suka messy. And tanda dia ada masalah sensory but now alhamdulillah, he wouldnt mind letting his fingers / hands kotor dah. 

Activity No 5 - pm
Drawings. One of his fave. 

Activity No 6 - pm
Math activity.

nampak banyak kan aktiviti yang Dzai buat, but actually each activity I cuma limitkan paling lama 15 to 20 minutes, and paling kejap 5 minutes. Yang penting, Dzai knows that he needs to sit and complete his task on the table. Alhamdulillah, part nak kena paksa duduk or nak kena buat deal dah tak ada. Yang penting I need to find activities or task yang menarik perhatian dia. 

Esok kena fikir lain lak. ahaks

No comments:

Post a Comment