Tuesday, 10 June 2014

Getting organised for BBM




Actually pening kepala dengan hal storage dan organiser barang-barang BBM, art and craft, stationery and others. Hari tu bersepah jugaklah sana sini.

Until terjumpa storage box ni kat Daiso and it cost only RM5 saja.

Okay. Borong.

Selesai hal barang kecik2 yang bersepah ni.

Lega bijik mata tengok water colour, tempera, finger paint, brush satu bekas.
Glue, gunting, pencils, crayon and whats not satu bekas.
BBM for english satu bekas .... and other subjects tu.

Yeeyyy tersusun lah sikit 'homeschool' kami ni. 

Alhamdulillah.

Thanks to bekas daiso harga rm5 tu :)

Sensory box-smell and taste



Sharing di antara lagi kegunaan bekas telur. So dont throw it away.

Contoh sensory box for smell and taste ni, I buat :

garam - masin
gula - manis
susu - manis
serbuk koko - pahit
teh uncang - wangi
tartar sos - masam
sprinkle - manis
spices - pedas / berbau

 

Thursday, 5 June 2014

Alphabet ideas for toddler

Kesinambungan dari activiti pada 3 June 2014.  

Salah satu cara saya mengajar Dzayd, 2 year 6 months, huruf ABC. Yes, I know , ramai budak-budak umur dia dah pandai ABC etc. Cuma I nak ajar dia berperingkat, dan nak ajar dia sampai dia betul-betul mengenal huruf, bukan hanya 'menghafal'. Dan pada masa yang sama saya ajar dia phonics.






The alphabet flash cards I print from internet, and laminate it.  Kalau boleh pilih yang berwarna cantik dan ada gambar yang dia kenal. 

Then another set of letters, I tulis tangan di atas kertas berwarna. Kemudian I minta Dzayd padankan huruf di kertas berwarna itu dengan huruf yang bergambar.


 


Alhamdulillah, Dzayd dapat padankan huruf-huruf itu dengan betul kecuali ada 4,5 huruf yang dia confused dan dibantu dengan abang. 

Love this letter recognition activity. 

Art and Craft - lil' caterpillar




Last week, our house kena 'attacked' dengan ulat bulu. Ahaks. Mengerikan, menggelikan dan macam misteri nusantara pun ada sebab every morning jumpa depan rumah.

Sebabnya? My jiran kat sebelah ada pokok mangga, and rumput2 agak panjang. Masa tu dia tengah potong, tebas rumput and pokok tu , maybe all the ulat bulus migrate ke my house hahaha and plus ada renovation depan rumah. Entah bersangkut ke tak ahaks

Then the kiddos excited sebab first time tengok caterpillar. So jadilah idea for mummy to make art and craft ni.

Kertas tu I beli kat arts shop, tambah mata, pipe cleaner yang berbulu tu jadilah caterpillah ahbang Dzai. 

Tuesday, 3 June 2014

Aktitiviti cuti sekolah @ 3/6/14

 



 Okay, lets keluarkan Tuesday Box.

Mummy still tak sihat.  Dzai kena jumpa paeds sebab batuk teruk , plus dia kan ada asthma, so agak risau bila masuk hari ke 3 still tak okay bertambah teruk. But aktiviti still diteruskan kalau tak budak-budak ni boring.

 


This folding and cutting/pasting is for lil Dzayd. Activity yang easy peasy for him. And this is good for his fine motor skills. Sebab melibatkan melipat kertas, menggunting dengan bantuan mummy, ofkos dan menggunakan gam.



This alphabet flash cards pun for Dzayd. Actually i buatkan another set of alphabet in small pieces, and then i mintak Dzayd letak yang alphabet in my handwriting tadi di atas these flash cards. This is for alphabet recognition. Alhamdulillah. Even though dia belum tahu lagi sequence A to Z, but for all the letters, cuma 4,5 saja dia confused.  Yang lain dia letak betul.


Ini pun untuk fine motor skill Dzayd, which ahbang pun excited nak tolong buat.  Just masukkan pipe cleaners (yang berbulu warna warni tu) kedalam lobang-lobang kecil bekas tu. Aktiviti ini memerlukan eye and hand coordination dan juga focus.  Dzayd pandai, each pipe cleaner masuk dalam each lubang .



 This is for Dzai. Nombor dan perkataan.  Masukkan pingpong ball yang I dah tulis nombor ke dalam mangkuk yang I dah label dnegan perkataan.  Hari ni buat 10, 20, 30, 40 dan 50 dulu. Nak cari bola pingpong lagi hahaha




And lastly , for arts and craft. Caterpillar. Belum buat lagi semasa post ini ditulis . Students tengah seronok main berkejaran dalam rumah.

Sunday, 1 June 2014

Aktiviti Cuti Sekolah @290514



Last thursday Dzayd was down with selsema. So dia macam tak ada mood nak buat apa-apa kecuali mengacau ahbang hahaha . 
 
Selain dari buat aktivity books , lesson plan for the day is time and day. Menggunakan 'clock' dan buku mengenai masa yang menggunakan marker dan boleh dipadam.  Verditc : he's still struggle dalam sequence hari , dalam BM mahupun English.  Untuk waktu yang simple boleh lah macam 12.00, 4.00 .. but kalau 4.30 or 5.15 susah bagi dia nak membayangkan macam mana. So  ... practise .. practise

Paper craft/origami at Kinokuniya





Selamat bercuti sekolah. Ahaks baru nak wish. Seperti biasa , kami tak kemana. Especially masa cuti sekolah ni, semuanya sebab nak pastikan Dzayd sihat.  Paeds pesan kalau boleh jangan bercuti masa ramai orang, especially kat pool. Dzayd kan sensitif yang amat.  But disebabkan kesian kat ahbang, we went to Morib Gold Coast (Theme Park) last week sebelum cuti sekolah start.  Sebabnya Dzai dah bising nak tidur hotel. So tak nak dia tak berhenti 'berzikir' pasal hotel ni, we all bawaklah dia.

Tadi bawak the kids to KLCC, dah janji dengan Dzai he can by anything sempena cuti sekolah ni, something yang dia boleh buat dirumah untuk isi masa lapang.  So he wants to buy Nano Block kat Kinokuniya.  Tiba-tiba nampak macam ada small group getitng ready nak buat paper craft dinosaur. And knowing that Dzai suka nak join benda macam ni, I terus tanya the staff and alhamdulillah ada spot for him.

Buat paper craft ala origami tu, buat dinosaur pulak memang favorite lah kan. Duduk diam concentrate buat. Awal-awal I told the staff that Dzai is autistic and he might need help.  Rupanya betul.  Towards the end bila semua dah siap and dia belum, dia dah start menjerit jerit "macam mana ni..saya tak siap lagi". Alhamdulillah the staff cepat2 bantu dia. Thank you so much staff of Kinokuniya KLCC this afternoon of your understanding towards my autistic child.