Tuesday, 3 June 2014

Aktitiviti cuti sekolah @ 3/6/14

 



 Okay, lets keluarkan Tuesday Box.

Mummy still tak sihat.  Dzai kena jumpa paeds sebab batuk teruk , plus dia kan ada asthma, so agak risau bila masuk hari ke 3 still tak okay bertambah teruk. But aktiviti still diteruskan kalau tak budak-budak ni boring.

 


This folding and cutting/pasting is for lil Dzayd. Activity yang easy peasy for him. And this is good for his fine motor skills. Sebab melibatkan melipat kertas, menggunting dengan bantuan mummy, ofkos dan menggunakan gam.



This alphabet flash cards pun for Dzayd. Actually i buatkan another set of alphabet in small pieces, and then i mintak Dzayd letak yang alphabet in my handwriting tadi di atas these flash cards. This is for alphabet recognition. Alhamdulillah. Even though dia belum tahu lagi sequence A to Z, but for all the letters, cuma 4,5 saja dia confused.  Yang lain dia letak betul.


Ini pun untuk fine motor skill Dzayd, which ahbang pun excited nak tolong buat.  Just masukkan pipe cleaners (yang berbulu warna warni tu) kedalam lobang-lobang kecil bekas tu. Aktiviti ini memerlukan eye and hand coordination dan juga focus.  Dzayd pandai, each pipe cleaner masuk dalam each lubang .



 This is for Dzai. Nombor dan perkataan.  Masukkan pingpong ball yang I dah tulis nombor ke dalam mangkuk yang I dah label dnegan perkataan.  Hari ni buat 10, 20, 30, 40 dan 50 dulu. Nak cari bola pingpong lagi hahaha




And lastly , for arts and craft. Caterpillar. Belum buat lagi semasa post ini ditulis . Students tengah seronok main berkejaran dalam rumah.

No comments:

Post a Comment