Thursday, 18 September 2014

Aktiviti Cuti Sekolah 2

17 September 2014 Selasa



Ini pulak aktiviti pada hari Selasa. Mula dengan eksperimen volcano (corn starch, vinegar, baking soda and food colouring). Lepas tu the boys buat art and craft - spoon animals.  Beli the box tu dah lama  , saja simpan for cuti sekolah, at least banyak bahan boleh digunakan especially when the boys boring.





Petangnya pulak, we have fun with our own map ... I lukis basic jalan, Dzai tambahkan dengan tempat-tempat yang dia familiar.  Then I asked him to tambah 'accessories' yang lain seperti kereta, trucks, helicopter, etc .. and ahdik lagi best, tambahkan dengan his dinosaurs .. sibuk halau dinosaurs dia "go house". Again, this is one of good speech therapy activity with the kiddos. sambil melukis, bermain, kita galakkan dia menceritakan kisah 'map' dia. function kenderaan yang ada. nama tempat2 yang dia suka pergi.




Aktiviti Cuti Sekolah 1

Tarikh : 15 Sept 2014 Isnin












Ini antara aktiviti pada hari  Isnin 15 Sept 2014. Aktiviti melukis. Siang tu , teacher mummy mintak Dzai melukis our set of fingers. And then mewarnakan. walaupun ahbang dah tahu, kita ada 10 jari, is a good lesson for Dzayd tu.  

Yang gambar dinosaur tu pulak, Dzai copy from a book ... and the 2 dinosaurs yang besar tu dilukis by their babysitter , Mr Hubby ahaks.





Malam tu pulak, we played words/pictured Bingo. Buku yang I beli from BBW last year kot , baru sekarang nak main , sebab tunggu students ready dan faham cara bermain hihihi ... just a simple game. kad merah yang kecik2 tu, ada gambar as dalam kad besar tu. siapa yang dapat complete his/her card tu dengan gambar2 yang ada, is the winner.  Kalau dalam internet pun banyak printable words bingo ni.  I like it so much sebab from the pictures anak2 boleh sebut nama benda seperti di gambar. a good speech therapy material/play.






Wednesday, 17 September 2014

Hello

Assalammualaikum


Its been a while since I post anything here. Reason being? Sejak tak ada wifi at home mmg agak susah nak berblogging. Why no wifi? My P1 ada problem sejak awal tahun. Paying monthly bill such a waste sebab , mmg kurang dapat gunakan internet , tiba2 dapat notification quota fully used. pelikkan, mulalah suspect ada orang pakai/curi line. then few months after that , langsung no connection. so fed up, nak cancelled, ada masalah 'contract'. even though has been using P1 since 2008 ke 2009, adalah 2 years back dorang review balik my package, dapatlah diskaun murah rm10, tu yang termasuk dlm contract. fight punya fight , bising lah makcik ni, alhamdulillah dapat jugak cancelled , sebab dah geram nak bayar RM89.00 per month tapi hapah kejadah tak dapat. Oh, kenapa no connection? rupanya dorang ada masalah kat menara terdekat, or something like that.

Then , ambik broadband. pun quota cepat habis. kali ni sendiri salah ahaks , sebab my Dzayd suka layan youtube pasal dinosaurs, psl documentary trains hahaha manalah tak exceeded quota. 

So here I am , rindu bukak blog. Rindu nak merapu ahaks. so many things to tell (wallahualam ada ke tak orang nak baca) hahaha.

Life mmg quite busy with one active toddler. Alhamdulillah Dzayd is 2 years 9 months old. Phewwwww a totally different experience compared to his brothers hahaha .. with Dzai , we had a very hectic life masa dia umur Dzayd sebab masa ni mmg dia tengah hyper tahap 10. but basically, senang nak jaga dia sebab tak banyak kerenah.

But with Dzayd ... dengan merajuknya, dengan pandai marahnya, dengan demand mcm2, dengan mulut dia tengah nak pandai bercakap, dengan attitude "I know what I want and I must get it or else, I will pujuk ayah sampai lembik" nya .... fuhhhhhhh .. setiap hari bergaduh dengan si kecik ni  !

Cuti sekolah tak kemana .. as usual ... I plan few things for the boys supaya dorang tak bosan and supaya mummy pun tak pening with the fight antara both boys .. yang suka carik gaduh si ahdik tu..... nasiblah dapat ahbang yang penyayang dan penyabar. 




Basically this is the structured play for the boys this week. Dalam masa 'kecemasan' or ada masa tambahan, I selitkan juga free play , mostly tarik je apa2 yang ada di rumah such as skittles, workout through youtube (yep the kids suka and ejoy all the movement especially the jumping), or paling tak, read a book.

But at least, kalau ada plan macam ni, at least tahu and nampak dah activity sesuai untuk dorang and boleh siapkan the material sebelum bermain.

And ... I tengah kumpul macam2 material, information regarding homeschool. Planning to do homeschool (secara serious dan doakan mummy tak culas) next year for my lil Dzayd.

Reasong being : Januari 2015, umur dia baru masuk 3 tahun 1 bulan. Kalau ikutkan tahun dah 4 tahun. But his dad tak confident dia ke sekolah dengan umur macam tu. well ..... anak bongsu kan ... bongsu and bongsu (his dad), manjalah ... so i decided to homeschool him for a year, dengan harapan insyaAllah he will be ready for his kindie tahun 2016 and 2017. Antara my main objective untuk Islamic Homeschool for Dzayd ni , untuk prepare dia for writing (pegang pencil), toilet train, knows alphabet and numbers, and basic islamic subjects. 

Banyak benda nak kena cari and baca ... wish me luck!