Thursday, 6 November 2014

Autism - Dia, Mereka dan Saya

(Disclaimer : luahan perasaan oleh seorang ibu yang mempunyai seorang anak autism, bukan seorang doktor, medical specialist, therapist etc. Segala maklumat adalah berdasarkan pengalaman selama 3 tahun selepas diagnosed dan 9 tahun selepas Dzarif dilahirkan)Autism.


Perkataan yang tidak asing lagi sekarang.  Tetapi begitu asing untuk saya dan suami 3 tahun dahulu, walaupun seringkali 'terlihat' perkataan ini, namun tidak pernah ingin ambil tahu apa sebenarnya Autism.

Dzarif adalah anak pertama kami. Lahir pada 8 September 2005.  Di hari pertama kelahiran , Dzarif mengalami masalah pernafasan selepas 24 jam dilahirkan. Ditahan di hospital untuk beberapa hari dan juga bersambung kerana jaundice. 

Seawal tahun pertama dan keduanya , jauh di sudut hati ada terasa kelainan anak ini, walaupun perkembangan fizikalnya tiada masalah.  Normal bagi seorang ibu sentiasa risau akan anaknya.  Secara senyap saya cuba membandingkan Dzarif dengan anak sepupu saya yang hanya jauh 4 bulan saja. Ternyata berbeza.  Pada umur anaknya itu 1 tahun 7 bulan, dia sudah pandai menyebut beberapa perkataan terutamanya mummy, dada (daddy), orang di sekeliling dan pandai meminta makan dan sebagainya.  Dzarif pada masa itu yang berumur 1 tahun 3 bulan, yang baru pandai berjalan, hanya duduk di satu corner, memerhatikan orang, hanya memandang kepada permainan di depannya. Sesekali dia mengagah dalam bahasanya sendiri. Tetapi masih memujuk diri yang ini 'normal'.

Kemudian pada usia 3 tahun, saya melahirkan adik Dzarif. Mungkin kerana kesibukan menjaga seorang bayi dan juga one active toddler, saya makin tidak perasan 'kelainan' Dzarif. Dan mungkin juga saya seorang ibu yang alpa. Atau cuma mungkin saya 'in denial', tidak mahu menerima 'kekurangan' anak yang saya anggap amat sempurna itu.  Sehinggalah beberapa peristiwa berlaku, seperti dia terlampau aktif, melompat sana sini, tidak duduk diam walau seminit, panjat gril rumah orang, jika ke shopping mall memang kena bersiap sedia menjadi runner dalam mall ... dan yang paling ketara dia masih belum bercakap.  Pakar kanak-kanak pada masa itu hanya menyarankan berjumpa dengan Speech Therapist dan bukannya psychiatrist or psychologist. Kami ibubapa yang tidak mempunyai pengalaman dalam membesarkan anak kerana Dzarif anak sulung kami.  Apa saja yang disarankan paeditrician itu kami ikutkan saja. Selepas berjumpa dengan ST , dia memaklumkan bahawa Dzarif tiada masalah kerana semasa assessment dia dapat menjawab hampir semua flash card yang ditunjuk.  Masalah utama ada bercakap, berbual. Disarankan oleh ST itu untuk menghantar Dzarif ke tadika, mulakan mengajar dia di rumah, banyakkan berbual dan bermain dengan dia terutamanya puzzle. 

Semua itu kami patuhi, cuma pada umur 3 tahun lebih, masih belum bercakap, masih memakai diapers, agak sukar bagi dia menyesuaikan diri dengan keadaan sekolah. Hanya bertahun untuk 2 minggu selepas itu kami berhentikan dia. 

Pada tahun 2010, pada usia 4 tahun lebih (5th year), kami masukkan dia ke tadika semula.  Kali ini agak berbeza, Dzarif dapat ke sekolah dan pulang menaiki van, separuh diapers (hanya dipakaikan kalau ada outing) ...... tetapi masih tidak pandai bercakap, hanya single vocab saja , dan dalam English.  Dari segi academic , memang jauh sekali ketinggalan kerana bila rakan-rakan lain sudah pandai menulis, sudah pandai membaca sukukata yang simple, sudah pandai buat itu ini ... Dzarif hanya memandang. Guru-guru di tadika ini selalu 'complaint' kepada saya yang Dzarif tidak dapat buat itu ini.  Yang paling menyedihkan, sampai satu tahap Dzarif tidak mahu ke sekolah padahal sebelum itu dia amat suka ke sekolah walaupun 'tidak pandai apa'. Sebagai seorang ibu saya tahu ada benda yang tidak kena, setelah selidik rupanya dia selalu di marahi, diherdik, ditengking oleh 2 orang guru di situ.  Tambahan pula, tanpa kami sedari Dzarif juga terganggu kerana baru saja kehilangan adiknya arwah Dzafri pada Mac 2010. Pada Jun 2010, saya berhentikan dia sekolah untuk kali kedua. 

Perlahan, saya cuba mengajar dia di rumah. Namun pada saat ini hati kuat mengatakan anak saya ini ada masalah cuma saya tidak tahu ke mana atau siapa untuk bertanya. Kemudian pakar kanak-kanak Dzarif yang baru menyatakan apa yagn tersirat di hati saya.  Dia menyarankan supaya saya membawa Dzarif berjumpa dengan psychiatrist kerana pada pendapat dia, Dzarif mungkin ada autism dan hyperactive.

Sekali lagi kami mengikuti saranan doktor.  Tetapi entah mana silapnya selepas hanya pertama kali bertemu dengan psychiatrist yang disyorkan itu, kami tidak berapa suka cara doktor itu. Dan kami hanya bertemu dia sekali saja tanpa mengambil apa-apa tindakan susulan.

A bad mother? Saya rasa keadaan pada masa itu lebih kepada in denial.  Baru saja kehilangan anak, saya tidak sanggup berdepan lagi dengan 'satu kehilangan'. Walaupun autism bukan penyakit, tetapi untuk menyatakan anak saya berbeza dari yang lain ....... Allah ..... pada masa itu saya tidak mempunyai kekuatannya. 

Tapi kasih sayang Allah itu sentiasa ada. Dan pada tahun 2011 kami bertemu dengan mereka yang begitu ambil berat tentang Dzarif.  Yang mempunyai pengalaman mengenai autism.

Awal 2011 , saya masukkan dia ke tadika yang berbeza.  Dan pada Februari 2011, saya dihubungi Pengetua dan guru kelas Dzarif, untuk berbincang mengenai Dzarif.  Dan saya masih ingat setiap butir perkataan mereka yang begitu berhati-hati memberitahu perbezaan Dzarif dan students yang lain. Mereka juga menunjukkan kerja Dzarif dan students yang lain. Memang jauh berbeza! Dan juga cara mereka berbual dan cara Dzarif bercakap. Mereka juga memberitahu yang Dzarif sering keluar kelas , duduk di luar berseorangan, suka bermain flush toilet berulang ulang kali, hanya duduk diam tdak mahu bersama dengan rakan lain dalam kumpulan. Dan mereka menyatakan yang perlu untuk saya membawanya berjumpa psychiatrist.

Dan kali ini saya dan suami nekad.

Saya membawanya berjumpa ke pakar , yang saya sendiri pilih selepas membuat survey.

Dan pada Februari 2011, disahkan oleh pakar bahawa anak sulung kesayangan saya ada Autism.

Specific diagnosis : Pervasive Developmental Disorder (PDD) dan Attention Deficit Disorder (ADD).

Sedih? Kecewa? 

Tipulah jika saya katakan tidak.  Hati sedikit luluh namun sudah agak yang Dzarif memang ada autism , kerana perbezaan yang ketara dengan anak yang sebaya usianya.

Tapi alhamdulillah, Allah berikan jalan yang agak mudah bagi kami yang masih baru dalam alam Autism ini.  Psychiatrist dan psychologist yang banyak membantu dan memberi kan ruang dan jalan, therapist yang banyak mengajar saya untuk mengajar Dzarif, dan juga guru-guru tadikanya yang masih mahu menerima Dzarif walaupun tahu keadaannya.  Cuma selepas berbincang dengan urunya , kami lupakan bab academic untuk tahun itu dan fokus kepada pergaulannya dengan rakan sebaya, coomunication, his social skills dan lain-lain.

Syukur alhamdulillah kali ini Dzarif berjaya menghabiskan setahun di tadika, dan perkara yang mengembirakan , acara sukan dan majlis penyampaian hadiah, Dzarif dapat menyertainya sekali, tiada masalah pilih kasih atau diasingkan.  Pada majlis penyampaian hadiah, Dzarif dapat berjalan di atas pentas mengambil scroll (dengan bantuan guru kerana pada masa itu masih lagi ada masalah mendengar arahan) dan juga membuat 2 persembahan. Syukur.

Hidup ini sentiasa akan ada dugaan dan cabaran kerana itulah yang menjadikan kita lebih kuat dan matang.

Pada tahun 2012, Dzarif yang sepatutnya darjah 1, telah kami masukkan dia ke sekolah swasta (national syllabus dan agama). Kami mengambil keputusan begitu kerana ingin melihatkan setakat mana Dzarif boleh, tambahan paeditrician, psychiatrist, psychologist, guru-guru tadikanya semua menggalakkan dia ke sekolah biasa. Pada masa ini Dzarif sudah diapers free, sudah pandai bercakap (walaupun tidak sepetah kanak-kanak sebayanya), dapat menulis tetapi masih belum pandai membaca.. walaupun mempunya kekurangan sana sini, hanya satu dua paper saja yang dia fail..setiap kali exam, Dzarif menunjukkan peningkatan memberangsangkan. Walaupun berada di kelas akhir, kedudukan peperiksaan nya tidak pernah di tangga akhir.

Sebaik saja selepas mendapat diagnosisnya , saya cuba belajar menjadi 'seorang guru di rumah', hanya kerana niat untuk melihat Dzarif seperti kanak-kanak yang lain. Yang amat penting pada masa itu adalah communication, dan penting baginya untuk belajar bercakap. Tapi bukan itu saja, Dzarif juga mempunyai masalah pencil grip yang lemah kerana masalah fine motornya. Dan list permasalahan dia bukan hanya satu, dua ..... 

Antara masalah yang dialami semasa diagnosis (Feb 2011)
1.  Communication - masih belum bercakap seperti umurnya, hanya single word.

2. Mental age yang 3, 4 tahun jauh kebelakang

3. Masih belum dan susah untuk memegang pensil walaupun berumur 5 tahun lebih.

4.  Sukar mendengar arahan (berbalik kepada masalah communication).

5.  Agak hyper (tetapi bukan ADHD , hanya ADD)

6.  Attention yang amat, amat pendek. 

7.  Mempunyai masalah terlalu bergantung kepada ibubapa.

8.  Masih struggle untuk bermain dengan kanak-kanak yang lain walaupun nampak dia seronok hendak berkawan.

9.  Obsessi menyusun.

10.  Mempunyai masalah makan, amat amat fussy.

11.  Tidak pandai dalam pengurusan diri.

12.  Tantrum yang selalu walaupun hal-hal kecil.


Pada peringkat ini , hal-hal academic memang kami terpaksa tolak ke tepi.  Yang penting , permasalahan komunikasi, behaviour dan permakanan harus kami selesaikan dulu.  Dan dari sinilah saya menjadi 'guru', 'speech therapist', 'occupational therapist', 'chef mummy' kepada anak tersayang ini.  Siang malam mencari maklumat di internet, siang malam cuba memahami keadaannya, dan siang malam membaca buku-buku mengenai autism di samping menghantarnya ke therapist, ke tuition membaca , ke kelas arts, membawa ke taman permainan supaya dia lebih bergaul dengan kawan-kawan etc etc etc.

Berbalik kepada hal sekolah darjah 1 di tahun 2012 .... langit tidak selalunya cerah.  Dugaan dari Allah itu tanda Dia sayang kepada hambaNYa. Di saat Dzarif menunjukkan banyak perkembangan positif dan peningkatan, ada masalah lain yang timbul di sekolah.

Dia dibuli.

Pada masa itu, Dzarif ke sekolah menaiki van. Pagi dan petang.  Kerana dia kurang pandai bercakap pada masa itu, agak mustahil untuk berborak dan 'mengorek' maklumat darinya.  Setiap hari saya akan tanya, okay tak school , dia akan jawab okay. Sehingga satu hari , rakan-rakan kelas dia sendiri yang menceritakan bahawa Dzarif dibuli setiap hari oleh pelajar lebih besar.  Patutlah ada beberapa kejadian pemandu van sekolahnya tak dapat mencarinya kerana dia 'menyorok' di tandas .. rupanya dia takut .. dan bukan bermain air seperti disangkakan.

Sigh. 

Dibuka seluarnya.

Diambil duitnya.

Dipanggil gila, crazy.

Digelak-gelakkan.

Semuanya.

Dan kerana itu, kami terus mengambil keputusan keluarkan dia dari sekolah swasta itu...... dan terus masukkan dia ke PPKI. Dan ketika itulah, December 2012, kami membuat OKU kadnya untuk dia meneruskan persekolahan ke PPKI dan melayakkan dia mendapat EMK (elaun murid khas) sebanyak RM150.00 sebulan.

Sudah 2 tahun Dzarif di PPKI.  Tidak pernah sekali pun kami dengar dia dibuli.  Tidak pernah sekalipun dia pulang ke sekolah daalam menangis seperti dulu.  Tak pernah sekalipun dia pulang ke rumah dalam keadaan sedih , dalam keadaan marah. Setiap kali keluar kelas, muka dia ceria dan gembira... Allah! Alhamdulillah.

Dari segi akademik.  Dzarif masih belajar membaca, saya rasa dia struggle reader, kerana ADD nya, kerana dia tidak dapat fokus betul-betul dengan apa yang dibacanya.  Pernah juga saya suarakan kepada psychiatrist dan psychologistnya takut dia seorang dyslexia, dari few tests yang dijalankan dan juga maklumat dari gurunya, dia bukan dyslexic , cuma masalahnya dia kurang suka belajar dan sukar fokus.  Dzarif juga mempunyai masalah pembelajaran.

Dan pada hari ini, November 2014, anak saya yang dahulunya tidak tahu bercakap, sudah pandai bercerita.  Anak saya yang dulunya kurang self confident, telah menunjukkan kematangan sedikit dan confident dalam diri.  Tahu menulis, tahu memegang pencil, tahu melukis, tahu buat origami, amat suka arts and craft.  Tahu membaca sedikit-sedikit walaupun merangkak. Tahu campur tolak. Pandai menjaga diri.  Tidak memakai diapers siang malam dan berjalan.  Pandai mandi sendiri, ambil baju sendiri, pandai membantu membuat kerja rumah..dan pandai sekali menjaga adiknya.  Sudah pandai membaca doa sedikit, sudah padnai huruf hijayyah sedikit, pandai membaca Iqra walaupun masih buku 1, padnai emngikut kami solat, dan paling membanggakan , puasa penuh seharian selama sebulan pada bulan ramadhan yang lepas.

Alhamdulillah kerana nikmat Mu ya Allah.

Selamanya akan saya ingat :

Doa

Usaha 

Tawakkal.

InsyaAllah.

Inilah anak autism saya. Dzarif Hasyim.

Kekurangannya lah yang menguatkan kasih sayang kami sekeluarga.

Dan kerana autism dia lah , mengajar saya menjadi seoarang ibu yang sabar.

Dan kerana autism dia lah, masyarakat terutamanya keluarga kami mengenali erti sebenar kehidupan seorang yang bernama Dzarif.

We love you no matter what, no matter how.

Assaalammualaikum.

* sorry banyak typo*

2 comments:

  1. Terima kasih super mom.. this might give some encouragement to not let go or get down for moms like me. My son diagnosed with mild autism. He is 4 years old. Currently going for speech therapy and occupational therapy. Very little progress, but in shaa allah hoping for one step at a time for him. Thank u for writing supermom

    ReplyDelete